ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Αδελφοποίηση και Μνημείο Υδραίων Ναυτών στα Σύβοτα

Ο Δήμος Ύδρας μαζί με τον Δήμο Ηγουμενίτσας 200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τίμησαν τη μνήμη των 51 Υδραίων Ναυτικών που σφαγιάστηκαν στα Σύβοτα.

Την Κυριακή έλαβε χώρα η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου στην ομώνυμη πλατεία των Συβότων, με τα ονόματα των Υδραίων πεσόντων και θα ακολουθήσει υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων.

Το μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, οι οποίοι, το 1820, ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε φρικτή εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.

Η απόφαση τοποθέτησης του Μνημείου στα Σύβοτα, η μετονομασία της πλατείας από «Πλατεία Κερκυραίων & Κορινθίων» σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής, δόξας και μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά δεν λησμονήθηκαν. Σε δηλώσεις του αναφορικά με την εν λόγω εκδήλωση ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης επεσήμανε: “Τιμούμε την ιστορία της Ύδρας και φροντίζουμε να μάθουν και οι επόμενες γενιές την μεγάλη προσφορά του Νησιού μας στην Ελευθερία της Ελλάδας μας”.

Στην Ηγουμενίτσα έλαβε χώρα η εκτέλεση των Υδραίων ναυτών που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό Στόλο με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η εκτέλεση τους έγινε στις 17 Απριλίου του 1821.

Ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης δίνει τη δυνατότητα να τιμηθεί από τον Δήμο Ύδρας η Μνήμη των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας με την υπογραφή πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με τον Δήμο της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Γιώργου Κουκουδάκη, στην τρίτομη Ιστορία της Ύδρας του Αντωνίου Λιγνού, όσο και από τα αρχεία της Κοινότητας της Ύδρας προκύπτει ότι όντως σφαγιάστηκαν 51 Υδραίοι ναύτες στην περιοχή. Δεν ήταν όμως όλοι οι ναύτες που υπηρετούσαν στον Οθωμανικό στόλο αλλά αυτοί που είχαν επιστρατευτεί εκτάκτως, από τον Ιούνιο του 1820, για την καταστολή της ανταρσίας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Διασώζονται μάλιστα τα ονόματα και των 51 Υδραίων ναυτών που εκτελέστηκαν.

Μάριος Κάτσης: Εμείς έχουμε την ιστορική ευθύνη να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι ανάμεσα σας σήμερα εδώ στα Σύβοτα, 200 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ώστε να τιμήσουμε μαζί τη μνήμη των Υδραίων Ναυτικών που σφαγιάστηκαν στην περιοχή μας από τους Οθωμανούς. Η εκτέλεσή τους, που πραγματοποιήθηκε ως μέτρο εκφοβισμού, όχι μόνο δεν λύγισε το φρόνημα των εξεγερμένων Ελλήνων, αλλά δυνάμωσε και διέδωσε ακόμα περισσότερο τη φλόγα της Επανάστασης.

Οι Οθωμανοί πανικοβλήθηκαν μπροστά στον κίνδυνο κατάληψης των πλοίων τους από τους Υδραίους ναύτες, και όχι άδικα. Η Ύδρα, αυτό το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού και οι άνθρωποί του, είχαν ήδη δείξει την ατσάλινη θέλησή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα πρωταγωνίστησαν προσφέροντας τα μέγιστα με το στόλο τους, την οικονομική τους δύναμη, αλλά και με το αίμα των ίδιων των Υδραίων που θυσιάστηκαν στον αγώνα.

Η Ύδρα, όπως οι Σπέτσες, τα Ψαρά, το Σούλι και το Μεσολόγγι, απέδειξαν περίτρανα πως μπροστά στην Ελευθερία καμία θυσία δεν είναι μάταιη, και πως κανένας αγώνας δεν είναι προδιαγεγραμμένος, όταν μάχεσαι με όλο σου το είναι ενάντια στο δόγμα της υποταγής στους κάθε λογής κυρίαρχους, όσο δυνατοί κι αν είναι αυτοί. Εμείς έχουμε την ιστορική ευθύνη να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, να διδασκόμαστε από αυτήν, και να φροντίζουμε ώστε να την μαθαίνουν και οι επόμενες γενιές.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, χαιρετίζω την απόφαση τοποθέτησης αυτού του Μνημείου στα Σύβοτα, τη μετονομασία της πλατείας, σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών», και την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη που φιλοτέχνησε το μνημείο όπως και τον Σταμάτη Αργυρό για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Επιστροφή

"Η Ύδρα για το '21"

Αναστοχασμός της Ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον

"Η Ύδρα για το '21"

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Ύδρας, σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.


Email επικοινωνίας