ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Με εξαιρετική επιτυχία η παρουσίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και οι άξονες δράσεις της πρωτοβουλίας "Η Ύδρα για το '21" στην Παλαιά Βουλή

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου το απόγευμα, η επίσημη παρουσίαση των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής και οι άξονες δράσεις της πρωτοβουλίας "Η Ύδρα για το '21", από τον Δήμαρχο Ύδρας, και Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Κουκουδάκη.

Η Επιτροπή "Η Ύδρα για το '21" απαρτίζεται από μέλη συμβουλευτικής και εκτελεστικής Επιτροπής και αφορά στην πρωτοβουλία του Δήμου Ύδρας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο νησί της Ύδρας με μότο της: «Αναστοχασμός στην Ιστορία με το βλέμμα στο μέλλον».

Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στην επιβλητική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο, ήταν η πρώτη του Δήμου Ύδρας, ο οποίος σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Την εκδήλωση που συντόνισε η Δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρίας Ελλάδος, Θέμης Κοντογούρης, ο οποίος μίλησε για την πρωτοβουλία της ΙΕΕΕ, και καλωσόρισε την εκδήλωση της Ύδρας με θετικό πνεύμα και συνεργασία.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, μίλησε εμπνευσμένα και ενωτικά, χαιρέτισε και στήριξε την επιτροπή και συνεχάρη τον Δήμαρχο Ύδρας και Πρόεδρο της Επιτροπής για την πρωτοβουλία και συγκρότησή της. Όχι μόνο για το πλήθος των συμμετεχόντων αλλά κυρίως για το μεγάλο επιστημονικό βάρος της επιτροπής. Δήλωσε δε τη χαρά του, που συνάντησε πολλούς Υδραίους. Μίλησε για την προσφορά της εκκλησίας στα χρόνια της τουρκοκρατίας και συνέχισε: "Είναι ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα για το σήμερα και το αύριο του περίφημου νησιού μας. Πώς το πνευματικό κεφάλαιο, ο θησαυρός αυτός θα γίνει πλούτος σήμερα για ένα νησί, που την εποχή αυτή, υποφέρει από κλειστά και επτασφράγιστα σπίτια και περιμένει την τουριστική σεζόν για να ξαναζωντανέψει. Να αναδείξουμε όσα σφυρηλάτησαν την αυτογνωσία μας, την ελληνική και θρησκευτική ταυτότητά μας, και να καταφέρουμε να στεριώσουμε και να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του παρόντος. Αλλά και να έχουμε και κάτι να κληροδοτήσουμε σε αυτούς που έρχονται. Θέλω μια πρόταση ζωής για τα νιάτα, πέρα από αγκυλώσεις και ιδεολογίες. Πρόταση ζωής για την υπαρξιακή ολοκλήρωση. Όλες οι επετειακές εκδηλώσεις μας, πρέπει να εκπέμπουν ένα μήνυμα υπαρξιακής ταυτότητας για το σήμερα και το αύριο του νησιού μας."

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, παρουσίασε τα μέλη της Επιτροπής, αφού πρώτα έκανε μια ιστορική αναδρομή τονίσε: "η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 προσφέρει σε όλους τους Έλληνες μια μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού, ενίσχυσης της ιστορικής μας αυτογνωσίας, κριτικής αποτίμησης της πορείας μας μέχρι σήμερα, αλλά και την αφορμή για μια προσπάθεια χαρτογράφησης του μέλλοντός μας. Μας προσφέρεται με άλλα λόγια η δυνατότητα να δημιουργήσουμε με γνώση και τις εμπειρίες του σήμερα μια γέφυρα που συνδέει το χθες με το αύριο της πατρίδας μας και του ελληνισμού γενικότερα. Κάθε τόπος της επαναστατημένης Ελλάδας, είχε τη δική του συνεισφορά σε αυτή τη μεγαλειώδη και ηρωική προσπάθεια που ξεκίνησε το 1821. Κάθε τόπος πάλι έχει χρέος να αναδείξει την συνεισφορά του σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, όχι μόνο για να τονώσει την ιστορική μνήμη των κατοίκων του αλλά να βοηθήσει τους Έλληνες σήμερα να καταλάβουν πως ορισμένα πράγματα που βιώνουμε και ο τρόπος που τα βιώνουμε οφείλονται σε αυτές τις μικρές ή μεγάλες συνεισφορές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η Ύδρα είναι ένας τέτοιος τόπος. Ένα μικρό νησί με τεράστια συνδρομή σε όλα τα επίπεδα στην προσπάθεια της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Σημείωσε δε για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται: "ότι οι εκδηλώσεις θα θυμίζουν στους δημόσιους φορείς την επιτακτική ανάγκη διάσωσης και αναστήλωσης των μοναδικών κτιρίων και αρχοντικών του νησιού».

Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, μέλος της επιτροπής, μίλησε εκ μέρους του Συντονιστή της Επιτροπής Ναυάρχου Π.Ν., Γιώργου Γιακουμάκη πρώην Αρχηγού Γ.Ε.Ν, που απουσίαζε λόγω ίωσης, και ανέφερε μεταξύ άλλων: "Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό που νιώθουμε όλοι είναι ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια που αντιλαμβανόμαστε ως ελάχιστη προσφορά στη μεγάλη ιστορία μας αλλά και στην ιστορία της Ύδρας ειδικότερα που, ως κατ’ εξοχήν ναυτικό νησί, διέθεσε σημαντικούς πόρους, έμψυχους και υλικούς στο ναυτικό αγώνα του 1821. Εκτός από τα «Μιαούλεια» 2020 και 2021, που είναι θεσμοθετημένες ετήσιες εκδηλώσεις (για την επέτειο του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, αλλά και προς τιμήν όλων των Ναυμάχων του 1821), έχουν προκριθεί οι ακόλουθες δράσεις: ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ των τριών Δήμων Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών μετά από ψηφίσματα των Δημοτικών τους Συμβουλίων, σε μια τιμητική αναμνηστική τελετή, Έκδοση των Οθωμανικών αρχείων που αφορούν στην Ύδρα, Έκδοση Τετραδίων Φιλελληνισμού, με σύντομα αφηγήματα, ποιήματα αποσπάσματα, σπάνια ή ανέκδοτα, που αναφέρονται στην Ύδρα, Έκθεση της συλλογής υδραίικων ενδυμασιών της εποχής στο παράρτημα του ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ που στεγάζεται στην οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, Επιστημονικές εκδηλώσεις για θέματα δικαίου και πολιτικών θεσμών, διεθνών σχέσεων κλπ."

Ακολούθως μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής, Καθηγητής, Θάνος Βερέμης, ο οποίος ανέλυσε με ιστορικά στοιχεία την ταυτότητα των Ελλήνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθηγητές Πανεπιστημίων, άνθρωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων, των γραμμάτων και των τεχνών, ο Γενικός γραμματέας απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης οι Βουλευτές Α' Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, Ιωάννης Μελάς, Μανωλάκος Nικόλαος, Νόνη Δούνια, Μπουτσικάκης Χριστόφορος, Δρίτσας Θεόδωρος και η πρ. βουλευτής Γεωργία Γεννια, Ο Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κατσαφάδος Βασίλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Μπόγρη Βασιλική, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Αθηνών Χρήστος Τεντόμας, Ο Εκπρόσωπος ΤΟΥ Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγος Γεώργιος Βελιδάς, Ο Εκπρόσωπος ΓΕΝ Υποναύαρχος Καμπουράκης Γεώργιος, από το Γενικό επιτελείο Αεροπορίας ο Γεωργος Γιαπιτζής Ταξίαρχος, ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Γιάννης Σπετσιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπετσιωτών Κωνσταντίνος Κουλαλόγλου, από την Ένωση απανταχού Μανιατών ο πρόεδρος Σταύρος Βοϊδονικόλας, από την Αδελφότητα Ψαριανών η Πρόεδρος Ελίνα Κωνσταντάρα και ο Ανδρέας Καραγιώργης, από την Αδελφότητα Κρητών ΟΜΟΝΟΙΑ》η Ελένη Χιονακάκη, από την Ομοσπονδία Χιακών σωματείων Αττικής η Ελευθερία Κολίτσα, ο εκπρόσωποι της εκτελεστικής επιτροπής του "ΕΛΛΑΔΑ 2021", ο Γιάννης Μάνος από την πρωτοβουλία 1821-2021, εκπρόσωποι από το Λιμενικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, το πυροσβεστικό σώμα, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων και πολλοί άλλοι.

Επιστροφή

"Η Ύδρα για το '21"

Αναστοχασμός της Ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον

"Η Ύδρα για το '21"

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Ύδρας, σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.


Email επικοινωνίας