ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

«Η πολιτειακή φυσιογνωμία της Ύδρας προ-επαναστατικά και συγκριτική προσέγγιση με άλλες περιοχές της Ελλάδας»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Αυγούστου το βράδυ στη βεράντα της ιστορικής οικίας Λάζαρου Κουντουριώτη, η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η πολιτειακή φυσιογνωμία της Ύδρας προ-επαναστατικά και συγκριτική προσέγγιση με άλλες περιοχές της Ελλάδας».


Τα μέλη της Επιτροπής είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Η ημερίδα με αποστάσεις και μάσκες στους παρεβρισκόμενους λόγω του Covid-19, έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Κουντουριώτεια 2020" του Δήμου Ύδρας και αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση του προ-επετειακού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στην Ύδρα. Χαιρετισμό στην ημερίδα έκανε η Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου μιλώντας με θερμά λόγια για το νησί μας.

Ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά πριν την έναρξη της ημερίδας στο προ-επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ύδρας μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο 2020 και ευχαρίστησε την επικεφαλής της Ακαδημαϊκής υπο-επιτροπής κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου για την πολύτιμη αρωγή της αλλά και τον σχεδιασμό της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η συντονίστρια της εκδήλωσης και επικεφαλής της Ακαδημαϊκής υπο-επιτροπής "Η Ύδρα για το '21" του Δ. Ύδρας, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Ζαραφωνίτου η οποία έκανε τη δική της σχετική επιστημονική ιστορική εισήγηση ως εισαγωγή, για την Ύδρα προ-επαναστατικά, ώστε να ακολουθήσουν οι επόμενοι ομιλητές.

Η Μαρία Ευθυμίου Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, μίλησε πολύ παραστατικά για την Ύδρα, που υπήρξε ζηλευτός ναυτότοπος, μεγάλου κύρους και υπεροχής. Ανέλυσε με ιστορικά δεδομένα, το εμπόριο που ανέπτυξε η Ύδρα, την αίσθηση συνεργασίας που ίσχυε για όλο το νησί, τον τρόπο που συνδέονταν με τους ανωτέρους τους και την πολιτική διπλωματία που χρησιμοποιούσαν αλλά και τη σιγουριά των Υδραίων για την ναυτική δύναμη και τον ρόλο τους στην Επανάσταση.

Κατόπιν ο Δήμαρχος Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης, Επίκ. Καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων αναφέρθηκε στα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που εξασφάλισε ο Δήμος Ύδρας και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από αυτά. Επεσήμανε στοιχεία πολιτικής και δράσης των Υδραίων ενώ επίσης σχολίασε ιστορικά γεγονότα, εκφράζοντας τη δική του άποψη.

Τέλος ο Μηνάς Αντύπας, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης/Φιλοσοφική Σχολή/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας αναφέρθηκε στα αρχεία της Κοινότητας της Ύδρας που μελετά και τα ιστορικά συμπεράσματα που δίνουν μια συνολική εικόνα της προ-επαναστατικής Ύδρας.

Στο κλείσιμο της επιστημονικής ημερίδας, ο Δήμαρχος Γ. Κουκουδάκης επέδωσε τιμητική πλακέτα στην συντονίστρια Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου, την Καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου και τον Υποψήφιο Διδάκτορα Μηνά Αντύπα.

+
+
+
+
+
+
+
+

"Η Ύδρα για το '21"

Αναστοχασμός της Ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον

"Η Ύδρα για το '21"

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Ύδρας, σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.


Email επικοινωνίας