ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Η Ύδρα τιμά τους Φιλέλληνες και τα Φιλελληνικά Κινήματα στην διάρκεια του Επανασταστικού Αγώνα. Τιμώμενη χώρα η Γερμανία.

Στις 4 Ιουλίου του 1822, 17 Ιουλίου με το παλαιό, δίνεται από τους εξεγερμένους Έλληνες η μάχη του Πέτα που καταλήγει σε δεινή ήττα των Ελλήνων.

Είναι μια μάχη που έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ένας από τους οποίους, ίσως ο σημαντικότερος, είναι και ότι σε αυτή πήρε μέρος και ένα τάγμα Φιλελλήνων από πολλές διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Δανοί, Σουηδοί, Πολωνοί.

Πολλοί απ’ αυτούς έχασαν την ζωή τους στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας ηρωικά αν και περικυκλωμένοι από τους Οθωμανούς. Ιδιαίτερα συγκινεί η ιστορική αναφορά πως ο βαριά πληγωμένος στρατηγός Νόρμαν, επικεφαλής τους τάγματος των Φιλελλήνων, θα πει στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο μετά το τέλος της μάχης: «Πρίγκηπα, όλα τα χάσαμε, εκτός από την Τιμή». Θα πεθάνει και αυτός μερικές εβδομάδες αργότερα στο Μεσολόγγι που τον μετέφερε ο ίδιος ο Μάρκος Μπότσαρης, εντυπωσιασμένος από την γενναιότητα του.

Ο Νόρμαν (Karl Friedrich Lebrecht von Norman-Ehrenfels) υπήρξε γιος Πρωθυπουργού του Βασιλείου της Βυρτεμβέργης, που άφησε πίσω του μια μεγάλη περιουσία για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον μεγάλο σκοπό της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι πολλοί από αυτούς πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων κόντρα στην επίσημη πολιτική των χωρών τους, κάτι που δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην θυσία τους.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για να τιμηθούν τα φιλελληνικά κινήματα από τον Δήμο της Ύδρας, όπως τις εισηγήθηκε ένα χρόνο πριν η επιτροπή που σχηματίστηκε για να κάνει προτάσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, γίνεται και η εκδήλωση για τον Γερμανικό Φιλελληνισμό, που ήταν αναμφισβήτητα ο δυναμικότερος στην κεντρική Ευρώπη και χρειάστηκε να κοντραριστεί επιπλέον με την επίσημη πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων και τις πολιτικές προσεγγίσεις του Κλέμενς φον Μέττερνιχ.

Ο Δήμος Ύδρας, για να τιμήσει ιδιαίτερα όσους θυσιάστηκαν για μια Ελλάδα Ελεύθερη αλλά και γενικότερα όσους βοήθησαν ενεργά την Ελληνική υπόθεση, σε συνεργασία με την Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ανέθεσε σε μια πολύ διακεκριμένη διεθνώς Ελληνίδα μαέστρο και συνθέτη, την Κωνστάντια Γουρζή, να συνθέσει ένα έργο βασισμένο στην ποίηση του μεγάλου Γερμανού Φιλέλληνα ποιητή Βίλχεμ Μύλλερ που θα παρουσιαστεί σε Παγκόσμια Πρώτη στην Ύδρα, μαζί με έργα άλλων μεγάλων δημιουργών του κλασσικού ρεπερτορίου.

Γερμανοί και Έλληνες μουσικοί που ταξιδεύουν στην Ύδρα ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, θα τα παρουσιάσουν στον Περίβολο του Μητροπολιτικού Ναού. Το έργο που ετοίμασε η Κωνστάντια Γουρζή, με τίτλο ΥΔΡΑ Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, βασίζεται σε τρία ποιήματα από τα πολλά που συνέθεσε ο Βίλχεμ Μύλλερ και αναφέρονται στην Ύδρα και τον ρόλο της στη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων.

Θα παρακαλούσα όλους τους Υδραίους και τους φίλους της Ύδρας, που αντιλαμβάνονται την Ύδρα όχι μόνο σαν τόπο διακοπών αλλά και σαν μια έννοια συνυφασμένη με την έννοια της Ελευθερίας, ακόμα και αν δεν είναι λάτρεις της κλασσικής μουσικής, να περάσουν έστω για λίγο και να τιμήσουν την τόσο μεγάλη θυσία όλων αυτών των ανθρώπων στον βωμό του πανανθρώπινου αυτού αγαθού. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλό φίλο Αλέξη Βερούκα για τον σχεδιασμό της αφίσας.

Με εκτίμηση, Παναγιώτης Ράππας

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Ευχαριστήριο μήνυμα προς τους συντελεστές της πανέμορφης εκδήλωσης "ΥΔΡΑ, Ο ΒΡΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ", με μουσική γραμμένη για την Ύδρα

Ευχαριστούμε την κ. Κωνστάντια Γουρζή για αυτή την πανέμορφη σύνθεση, τους άριστους μουσικούς για τη συμμετοχή τους, τον Παναγιώτη Ράππα για την ιδέα, τον Αλέξη Βερούκα για την σχεδίαση και εκτύπωση των αφισών, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πατέρα Ακίνδυνο Δαρδανό για την παραχώρηση του προαυλίου χώρου του Καθεδρικού μας Ναού, την Πρόεδρο κ. Κατερίνα Μαραγκού, τα Μέλη του ΔΣ και το προσωπικό της ΚΕΔΥ για την οργάνωση και τον κ. Ηρακλή Κόντο για την χορηγία του.

Τέλος ευχαριστούμε την Γερμανική Πρεσβεία για τη συνεργασία της και την συμμετοχή της στην κάλυψη του κόστους αυτής της εκδήλωσης. Η νέα αυτή μουσική σύνθεση βασισμένη στα ποιήματα για την Ύδρα μας του μεγάλου Γερμανού φιλέλληνα Willhelm Muller (1794-1827) αποτελεί ήδη ένα νέο δυνατό δεσμό μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού Λαού.

Επιστροφή

"Η Ύδρα για το '21"

Αναστοχασμός της Ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον

"Η Ύδρα για το '21"

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Ύδρας, σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.


Email επικοινωνίας