ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Με τιμές στην ιστορία και τη γνώση γιορτάστηκαν τα φετινά Μιαούλεια στην Ύδρα

Σε ένα πραγματικά υπέροχο τοπίο με τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη να στέκει στο Κάστρο επιβλητικά και τον εορτασμό να πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο κάτω από τον περήφανο ανδριάντα του και τη θαλασσινή αύρα, κορυφώθηκε φέτος η γιορτή των Μιαουλείων που λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του Covid - 19 έγινε λιτά αλλά με απόλυτη ευσέβεια.

Στο Κάστρο έγινε η υποδοχή των επισήμων όπου ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, καλωσόρισε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, τους βουλευτές Α' Πειραιώς και Νήσων Κώστα Κατσαφάδο, Νίκο Μανωλάκο, Γιάννη Μελά, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, τον Αρχιπλοίαρχο του Π.Ν. Ιωάννη Λόντο, τις αρχές του τόπου, Διοικητή Α.Τ. Α. Μπουρδάκο, Διοικητή ΑΕΝ Χρήστο Καστάνη, Λιμενάρχη Ευάγγελο Δανόπουλο, τους αντιδημάρχους Μανώλη Καραμήτσο, Ιωάννη Μπελεγρή, Μαίρη Κάτσικα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Μαυρομάτη, την Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας Κατερίνα Μαραγκού, τους δημοτικούς συμβούλους Παναγιώτη Ράππα, Παναγιούλα Δασκαλάκη και Αριστείδη Τσαγκάρη, τον πρ. Δήμαρχο Ύδρας Κώστα Αναστόπουλο, τους Καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου, Εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Διεθνών Σχέσεων Κώστα Υφαντή, τον Εκτελεστικό Διευθυντή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνο Φίλη και πολλούς άλλους που τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή μνήμης και τιμής προς τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη.

Μέσα σ΄αυτό το ιδιαίτερο κλίμα ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης μίλησε για τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη δίνοντας στο ακροατήριο το προφίλ του μεγάλου ήρωα, τα χαρακτηριστικά του και με στοχευμένες αναφορές και περιεκτικο λόγο έδωσε το ακριβές στίγμα του εορτασμού για να παραδώσει την σκυτάλη στη συνέχεια στον Ναύαρχο Δημήτρη Λισμάνη, ο οποίος μίλησε για την προεπαναστατική ζωή και δράση του Ανδρέα Μιαούλη.

Με γλαφυρό τρόπο και φυσικότητα αλλά και μεγάλο δυναμισμό ο Ναύαρχος Λισμάνης τοποθετήθηκε με ιστορικά στοιχεία από διάφορες πηγές για τον Μιαούλη, προσφέροντας στο κοινό απόλυτα ενδιαφέρουσες έως και άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα και της ζωής του Υδραίου Ήρωα πριν τη Επανάσταση.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης επέδωσε τιμητικές πλακέτες των Μιαουλείων στον Ναύαρχο Λισμάνη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Πρωτ. Ακίνδυνο Δαρδανό, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Αρχιπλοίαρχο του Π.Ν. Ιωάννη Λόντο, τους βουλευτές μας Κώστα Κατσαφάδο, Νίκο Μανωλάκο, τον Πρόεδρο της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών Γιάννη Σαχίνη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών Θάνο Σταματελόπουλο.

Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Ακολούθησε η μεταφορά της ληκύθου με την καρδιά του Μιαούλη και τον σταυρό του μέχρι το Κάστρο όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης πρωτ. Ακίνδυνου Δαρδανού και έγιναν καταθέσεις στεφάνων στον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης κατέθεσε στεφάνι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο Αρχιπλοίαρχος του Π.Ν. Ιωάννης Λόντος, εκ μέρους της Βουλής ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων, Νίκος Μανωλάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, ο Διοικητής της ΑΕΝ, Χρήστος Καστάνης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας Αλέξανδρος Μπουρδάκος.

Στη συνέχεια έγινε η επιστροφή της ληκύθου με την καρδιά του Μιαούλη στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας

Και έπειτα η μετάβαση των επισήμων στην προβλήτα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού για την καθιερωμένη ρίψη στεφάνων στη θάλασσα προς τιμήν των ναυμάχων του 1821.

"Η Ύδρα για το '21"

Αναστοχασμός της Ιστορίας με το βλέμμα στο μέλλον

"Η Ύδρα για το '21"

Για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Ύδρας, σχεδιάζει ένα επετειακό πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το Β’ εξάμηνο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.


Email επικοινωνίας